Bedømmelseskriterier

Sådan udvælges Danmarks VILDESTE kommune

Dommerpanelet leder efter det mest fantastiske biodiversitetsprojekt. Det er vigtigt at understrege, at der ikke er en fast opskrift på, hvordan det ser ud. Det vigtigste er at tænke VILDT til fordel for biodiversiteten og skulle en kommune have sat et stort projekt i søen, som ikke er 100% i eksekveret ved voteringen, tæller projektet forsat i bedømmelsen. Helt konkret ser bedømmelsesforløbet således ud:

  1. Alle kommuner udfylder og indsender en Finale Grønbog til Obfuscated Email. Deadline 1. juni 2022. Finale Grønbogen er en form for indstillingsdokument, som kommunerne skal udfylde og indsende til ministeriet i forbindelse med vurderingen af deres projekter. Finale Grønbogen forventes at kunne tilgås fra www.dkvild.dk start april 2022
  2. På baggrund af Finale Grønbogen indstiller dommerpanelet 20 kommuner til juryen. Det vægtes højt, at der er indstillet kommuner fra alle regioner. I tilfælde af stemmelighed, trækkes der lod blandt kommunerne. 
  3. Juryen gennemgår de 20 kommuner og nominerer 10 kommuner til finaleheatet. Miljøministeren og Morten D. D. Hansen (dommerpanelet) deltager i voteringen. I tilfælde af stemmelighed, trækkes der lod blandt projekterne. 
  4. De 10 nominerede kommuner producerer og indsender en finalevideo til Obfuscated Email
  5. Vinderen offentliggøres på et event (forventeligt) i september 2022. 

Fem overordnede bedømmelseskriterier

Projekterne bedømmes på bl.a. idérigdom, engagement, antal omlagte kvadratmeter/kubikmeter vild natur og udbredelse af viden om vild natur og naturens egenskaber til borgerne. Kommunen kan også vælge af fokusere på noget helt andet, for at gøre deres kommune VILD. 

Dette kan koges ned til følgende fem overordnede kriterier:

VEDVARENDE

Projektet har et langt sigte og forsvinder ikke, når Danmarks VILDESTE kommune er fundet. Etablering af god natur tager lang tid. 

INTELLIGENT

Projektet er intelligent, kreativt og veltænkt ift. kommunens udgangspunkt.

ENGAGERENDE

Projektet engagerer borgere og prikker til deres natursyn, så mange i højere grad giver græsslåmaskinen fri og omfavner den vilde natur og de vildeste baghaver. 

STORT

Projektet har stor indvirkning ift. kommunens handlemuligheder.

NYTÆNKENDE

Projektet indeholder nye måder at arbejde/samarbejde på, som gavner biodiversiteten.